Direct contact met ons?
030 72 10 714
Door Sander van Veldhuijsen | 12 september 2017 | Vastgoed en huurrecht, Bemiddelingskosten, Huurwoning, Makelaar, Studentenkamer

Moet ik bemiddelingskosten betalen bij een huurwoning of studentenkamer?

moet ik bemiddelingskosten betalen voor een huurwoning of studentenkamer?

Als je een huurwoning of studentenkamer huurt via een makelaar is de kans groot dat deze je vraagt bemiddelingskosten te betalen. Mag dat zomaar?

Het antwoord is nee

De rechter heeft bepaald dat bemiddelingskosten niet in rekening mogen worden gebracht wanneer de verhuurder op de website van de makelaar foto’s presenteert van de woonruimte en het voor de huurder onmogelijk is om zonder tussenkomst van de makelaar in contact te komen met de verhuurder om een huurovereenkomst te sluiten. Het maakt hierbij niet uit of de bemiddelaar loon van de verhuurder ontvangt.[1]

Het komt erop neer dat een makelaar niet twee keer kosten in rekening mag brengen. De bemiddelaar mag geen kosten in rekening brengen bij de potentiële huurder, omdat de huurder niet direct contact kan opnemen met de verhuurder.

Kortom

Als huurder van een zelfstandige huurwoning hoef je dus geen bemiddelingskosten te betalen als de makelaar voor zowel de huurder als de verhuurder bemiddelt. Sinds 1 juli 2016 geldt dit ook voor onzelfstandige woningen, zoals studentenkamers. Huurders van zelfstandige én onzelfstandige woningen betalen alleen bemiddelingskosten als ze zelf een zoekopdracht geven buiten het eigen woningaanbod van de makelaar.

Let op!

Bemiddelingskosten kunnen onder een andere naam worden opgevoerd. Bijvoorbeeld: administratiekosten, advieskosten, commissiekosten, verhuurkosten, contractkosten en eenmalige kosten huurder. Dit is niet toegestaan. Neem de overeenkomst dus altijd goed door voordat je tekent.

Heb jij ten onrechte bemiddelingskosten betaald? Je kunt het bedrag tot vijf jaar na betaling terugvorderen. Neem vrijblijvend contact op één van onze juristen.

[1] Hoge Raad 16 oktober 2015: ECLI:NL:HR:2015:3099


Juridisch advies nodig?

Stel een vraag aan een van onze adviseurs.