Direct contact met ons?
030 72 10 714

Koopovereenkomst van een woning

‹ Terug naar Vastgoed- en huurrecht

Koopovereenkomst van een woning

Er bestaan tal van soorten koopovereenkomsten. De meest voorkomende koopovereenkomst in het vastgoedrecht betreft de aan-/verkoop van onroerend goed, met als meest bekende voorbeeld de aan-/verkoop van een woning. Dat is ook niet vreemd aangezien de wet voorschrijft dat wanneer de koper van de woning een particulier betreft, de koopovereenkomst schriftelijk moet worden aangegaan.

Voor de koopovereenkomst van een woning wordt veelal gebruikt gemaakt van de standaardmodellen van de grote brancheorganisaties (zoals bijvoorbeeld NVM/VBO). In een dergelijke koopovereenkomst worden alle belangrijke zaken die samenhangen met de overdracht van de woning geregeld. Een dergelijke koopovereenkomst beschrijft feitelijk de voorwaarden waaronder deze overdracht plaatsvindt (zoals bijvoorbeeld de koopprijs, de datum van levering e.d.).

Indien u een woning (of een bedrijfspand) koopt of verkoopt, kunt u geconfronteerd worden met problemen die samenhangen met de koopovereenkomst. Zo kan het voorkomen dat één van de partijen zijn of haar verplichtingen uit de koopovereenkomst niet nakomt (bijvoorbeeld wanneer de waarborgsom niet gestort wordt bij de notaris of iemand de woning niet afneemt omdat hij of zij de financiën niet rond heeft gekregen). In dat geval is er sprake van een tekortkoming in de nakoming (ook wel wanprestatie genoemd). Ook tot de verbeelding spreekt de situatie waarbij de koper van een woning zich na de levering geconfronteerd ziet met gebreken aan de woning waar de verkoper tijdens de verkoop al dan niet vanaf wist. In dat geval kan er sprake zijn van een verborgen gebrek. In beide gevallen is er snel actie vereist (op de partij die is benadeeld rust immers de verplichting om zo snel mogelijk zijn beklag te doen bij de andere partij: de klachtplicht).

Bij ons bent u aan het juiste adres wanneer u zich met een dergelijk probleem geconfronteerd ziet. Onze specialisten kunnen u snel en adequaat van advies voorzien en indien nodig direct (rechts)maatregelen treffen om uw belangen te waarborgen. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op en stel uw vraag aan de orde.

Laatste video blog

Wat te doen met een zieke werknemer?

Gepubliceerd op 10 nov. 2017

Als werkgever kan je te maken krijgen met een zieke werknemer. Maar wat zijn als werkgever je rechten en plichten en hoe kan je een zieke werknemer helpen? Specialist arbeidsrecht Jony van Beers legt in 5 stappen uit wat je als werkgever kunt doen.