Direct contact met ons?
030 72 10 714

Huren van woon- of bedrijfsruimte

‹ Terug naar Vastgoed- en huurrecht

Huur van woonruimte

In Nederland worden met grote regelmaat woningen te huur aangeboden. Dat is ook niet vreemd aangezien er aan de huur/verhuur constructie namelijk een aantal voordelen zitten voor zowel de huurder als de verhuurder. Zo is de verhuurder (in principe) verantwoordelijk voor het herstel van gebreken aan de woning en kan de huurder (mits de opzegtermijn in acht wordt genomen) vrij snel van de huurruimte af wanneer hij of zij dit wenst, hetgeen aantrekkelijk is voor huurders. Anderzijds is verhuur van een woning voor de verhuurder vaak een snelle bron van inkomsten. Aan een huur/verhuur constructie zitten echter niet alleen voordelen, maar ook verplichtingen verbonden. Laat u voor het aangaan van een huurovereenkomst met betrekking tot een woonruimte dan ook goed adviseren. Bij ons bent u hiervoor aan het juiste adres.

Huur van bedrijfsruimte ex 7:290 BW

Bij de huur van een bedrijfsruimte ex artikel 7:290 BW komt een hoop kijken. Zo heeft allereerst te gelden dat dergelijke overeenkomsten over het algemeen worden aangegaan voor een lange termijn, namelijk 5 + 5 jaar. De reden hierachter is dat de huurder op die manier zijn investeringen kan terugverdienen. Zulks is echter anders wanneer partijen bewust kiezen voor een zogeheten proefperiode van korter dan 2 jaar. Daarnaast heeft te gelden dat een verhuurder aan bepaalde regels is gebonden bij de opzegging van de huurovereenkomst. Hetzelfde heeft echter ook te gelden voor de huurder. Ook deze kan (tenzij er sprake is van een tussentijdse opzeg mogelijkheid) niet zomaar de huurovereenkomst beëindigen behoudens toestemming van de verhuurder of een zogeheten in de plaatstelling. Wenst u advies omtrent het aangaan van een dergelijke huurovereenkomst? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Huur van overige bedrijfsruimte

Voor de huur van dergelijke bedrijfsruimte gelden andere regels. De strakke regulering van de hierboven genoemde bedrijfsruimte ontbreekt nagenoeg geheel. Aan partijen komt een vergaande contractsvrijheid toe. Eén van de grote verschillen met huurovereenkomsten die zien op de bedrijfsruimte ex artikel 7:290 BW is dat de verhuurder de huurovereenkomst na de ommekomst van de termijn (en met inachtneming van de opzegtermijn) zonder opgave van reden kan opzeggen. De huurder kan dan nog wel zogeheten ontruimingsbescherming vragen bij de kantonrechter. De huurder kan op die manier (indien hij kan aantonen dat de gevolgen van de ontruiming voor hem zwaarder wegen dan de belangen van de verhuurder) de ontruiming uitstellen.

Laatste video blog

Wat te doen met een zieke werknemer?

Gepubliceerd op 10 nov. 2017

Als werkgever kan je te maken krijgen met een zieke werknemer. Maar wat zijn als werkgever je rechten en plichten en hoe kan je een zieke werknemer helpen? Specialist arbeidsrecht Jony van Beers legt in 5 stappen uit wat je als werkgever kunt doen.