Direct contact met ons?
030 72 10 714

Erfdienstbaarheden

‹ Terug naar Vastgoed- en huurrecht

Als koper van een perceel kunt u geconfronteerd worden met een erfdienstbaarheid die op dit perceel rust ten behoeve van een ander (vaak naastgelegen) perceel. Afhankelijk van het soort erfdienstbaarheid (bijvoorbeeld het recht van overpad of vruchtgebruik) dient u bepaalde handelingen ten aanzien van of op uw perceel toe te staan.

Indien er op uw perceel bijvoorbeeld een recht van overpad rust ten behoeve van de buren, dan zult u moeten toestaan dat de buren van (een gedeelte van) uw perceel gebruik maken om van A naar B te komen. Belangrijk is dat u bij de aankoop van een perceel goed onderzoek verricht naar de betreffende erfdienstbaarheid. De akte van erfdienstbaarheid zal in dergelijke gevallen vaak aan de koopovereenkomst zijn gehecht. Het is immers lastig om deze erfdienstbaarheid door een rechter te laten wijziging/vernietigen. De rechter zal in een dergelijke situatie een belangenafweging toepassen waarbij alle omstandigheden van het geval een rol spelen. Zo speelt het feit dat u als koper van het perceel bekend was althans had kunnen zijn met de aanwezigheid van de erfdienstbaarheid ten tijde van de aankoop, een belangrijke rol.

Laat u daarom altijd goed informeren omtrent de gevolgen van een erfdienstbaarheid die op een perceel rust voordat u tot de aankoop hiervan overgaat. Bij eerlijkmetrecht en EMR Advocaten werken specialisten met een ruime ervaring op het gebied van erfdienstbaarheden. Tevens kunnen wij voor u een procedure bij de rechtbank voeren indien u een aanwezige erfdienstbaarheid wilt laten vernietigen of wijzigen door de rechter. Klik hier om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Laatste video blog

Wat te doen met een zieke werknemer?

Gepubliceerd op 10 nov. 2017

Als werkgever kan je te maken krijgen met een zieke werknemer. Maar wat zijn als werkgever je rechten en plichten en hoe kan je een zieke werknemer helpen? Specialist arbeidsrecht Jony van Beers legt in 5 stappen uit wat je als werkgever kunt doen.