Direct contact met ons?
030 72 10 714
Door Wim Hoogendoorn | 03 april 2017 | Pensioenrecht

Wijzigingen in het DGA pensioen

Door drastische wijzigingen in het DGA pensioen, moeten DGA’s op korte termijn actie nemen

Met ingang van 1 april 2017 is het voor de DGA niet langer mogelijk om pensioen op te bouwen in de eigen BV. Als je DGA bent heb je de mogelijkheid om de tot die datum opgebouwde fiscale pensioenreserve om te zetten naar een Oudedagsverplichting of om de reserve af te kopen. Deze omzettings- of afkoopmogelijkheid zijn mogelijk tot 1 januari 2020.

Het nieuwe DGA lost voor de toekomst heel wat problemen op

De reden van het afschaffen is, dat de BV naast de fiscale reserve soms tot drie keer zo’n hoog bedrag in de BV moet reserveren om echt aan de pensioenverplichting te kunnen voldoen. De BV moet daarom naast de fiscale reserve die op de balans staat ook eigen vermogen reserveren voor de pensioenen. Dit betekent dat het uitkeren van dividend vrijwel niet mogelijk is, zolang de pensioenverplichting op de balans staat. Door omzetting naar een OudeDagsVoorziening (ODV) of door het afkopen behoudt je alleen de fiscale verplichting en ontlast de BV.

Als je pensioen in eigen beheer hebt, moet je op korte termijn actie nemen

Natuurlijk is het wel verstandig om je te bezinnen hoe je je pensioeninkomen dan nu gaat inrichten. Het vervallen van de pensioenclaim op het eigen vermogen, betekent namelijk ook een meestal forse verlaging van je pensioen. Daarnaast zijn er keuzes te maken over wat je doet met je tot nu toe opgebouwde pensioen in eigen beheer. Als je een partner hebt is het waarschijnlijk dat je ook daar nieuwe juridische en pensioentechnische zaken voor moet regelen. Als (een deel van) de voorziening bij een verzekeraar is ondergebracht, moet je vóór 1 juli 2017 kiezen of je dit kapitaal terug wil halen naar de BV.

Wil je hier meer over weten neem dan contact op met Wim Hoogendoorn.


Juridisch advies nodig?

Stel een vraag aan een van onze adviseurs.