Direct contact met ons?
030 72 10 714
Door Kevin Baaten | 26 maart 2018 | Arbeidsrecht, Arbeidsrecht, Ontslag, Opzegverbod, Werkgever

Ziekmelding na ontslagaanvraag UWV: opzegverbod van toepassing?

Ziekmelding na ontslagaanvraag UWV: opzegverbod van toepassing?

In de praktijk komt het met regelmaat voor dat personeel zich ziek meldt, nadat door de werkgever een ontslagaanvraag wegens bedrijfseconomische redenen is ingediend bij het UWV. Maar geldt in dit geval het opzegverbod bij ziekte? Het antwoord hierop is nee.

Als een opzegverbod in bovengenoemd geval wél van toepassing zou zijn, dan zou elke werknemer zich – na het indienen van een ontslagaanvraag wegens bedrijfseconomische redenen bij het UWV –  ziek melden. Voor jou als werkgever zou dit een beperkte toegang tot het UWV betekenen en een zwaardere manier om van je personeel af te komen. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten, vooral niet aangezien de ontslagaanvraag wegens bedrijfseconomische redenen niets met de ziekte van je werknemer te maken heeft! Kortom, het opzegverbod is bijna nooit van toepassing bij een ziekmelding nadat een ontslagaanvraag wegens bedrijfseconomische redenen is ingediend. Maar neem bij twijfel altijd voor de zekerheid even contact met ons op.

Afwijzing ontslagaanvraag UWV: opzegverbod van toepassing?

Wat gebeurt er eigenlijk met het opzegverbod als het UWV jouw ontslagaanvraag afwijst; geldt het opzegverbod dan wel? Het antwoord op deze vraag luidt: Ja!

Als de bedrijfsarts bevestigt dat jouw werknemer ziek is, dan geldt het opzegverbod onverkort na een afgewezen ontslagaanvraag. Als werkgever ben je dan ook verplicht het loon tijdens ziekte in beginsel voor 104 weken door te betalen.

De uitzondering van het opzegverbod

Als het UWV in haar beslissing om geen ontslagvergunning te verlenen een fout heeft gemaakt of als jij je als werkgever niet kan vinden in de geweigerde toestemming, kun je in beroep gaan tegen de uitspraak van het UWV. In dit geval geldt het opzegverbod niet.  Zou dit wél het geval zijn, dan word jij als werkgever alsnog beperkt in je toegang tot de rechter en in het verlengde daarvan de mogelijkheid om van je personeel af te komen. Iedere werknemer zou zich dan ook voor de zekerheid ziek melden om op voorhand een beroep tegen de uitspraak van het UWV te voorkomen.

Contact met ons: Heb je moeite met het opstellen van een verzoekschrift of het indienen van een ontslagaanvraag bij het UWV? Of heb je vragen met betrekking tot een ziekmelding van je werknemer? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.


Juridisch advies nodig?

Stel een vraag aan een van onze adviseurs.