Direct contact met ons?
030 72 10 714
Door Nilofar Ziarmal | 08 april 2019 | Contractenrecht

Wat kan het bestuur van de VvE doen als een van de bewoners overlast veroorzaakt binnen het appartementencomplex?

meer macht voor verhuurders van woonruimtes

Harde muziek, gestamp en geschreeuw. Krijg jij ook regelmatig deze klachten van bewoners over die ene buurman?  Dan is het als bestuur van de VvE tijd om actie te ondernemen. Maar wat kan je specifiek doen als een van de bewoners overlast veroorzaakt?

In het splitsingsreglement van het appartement wordt onder andere bepaald dat alle bewoners de rust in het gebouw moeten waarborgen. Het is aan het bestuur van de VvE om ervoor te zorgen dat alle bewoners zich hieraan houden. Er bestaan een aantal modelreglementen, zoals die van 1983, 1992 en 2006. Kijk dus eerst goed welke van toepassing is op jullie complex. In alle drie reglementen staat dat je de veroorzaker van overlast een boete kan opleggen. Je kan de betrokkene verder ontzeggen van het gebruik van gemeenschappelijke en privé gedeelten.

Het bestuur kan een boete opleggen

Als een bewoner het splitsingsreglement overtreedt kan het bestuur via een aangetekende brief een waarschuwing sturen. Als de betrokkene zich binnen één maand niet aan de waarschuwing houdt, dan kan het bestuur hem een boete opleggen. Het is belangrijk dat er een boeteregeling is afgesproken. In de boeteregeling is opgenomen hoe hoog de boete is per overtreding. Bij ernstige verstoring van de rust kan je denken aan een boete van ongeveer € 100,-.

Voorwaarden bij ontzegging

Als een boete niet werkt, heb je als bestuur de mogelijkheid om de betrokkene te verbieden gebruik te maken van de gemeenschappelijke en privé gedeelten. Hier zijn een aantal voorwaarden aan verbonden;

Bespreek tijdens de ledenvergadering alvast de maatregelen voor het geval dat de betrokkene zich weer niet houdt aan de afspraken. De bewoners zijn dan al aanwezig en kunnen gelijk hun mening daarover geven. Hiermee bespaar je tijd omdat je achteraf niet weer om toestemming hoeft te vragen. Het is ook verstandig om de afspraken van de vergadering schriftelijk te bevestigen aan de betrokkene.

Als je in de praktijk de toegang tot het appartementencomplex aan betrokkene wilt weigeren, is een uitspraak van de rechter noodzakelijk. De rechter oordeelt dan of de maatregel redelijk is. eerlijkmetrecht kan je juridisch bijstaan in deze procedure. Daar hebben wij de juiste juristen voor in huis. Neem vrijblijvend contact met ons op. 


Juridisch advies nodig?

Stel een vraag aan een van onze adviseurs.