Direct contact met ons?
030 72 10 714
Door Natascha Schenk | 10 april 2018 | Arbeidsrecht, Sollicitatieplicht, WW

Wijziging sollicitatieplicht oudere werklozen

Mijn huurder betaald niet wat nu?

Eén van de bekendste verplichtingen van de WW is de sollicitatieplicht. In de praktijk houdt deze verplichting in dat de WW-gerechtigde tenminste viermaal per vier weken moet solliciteren. Voor oudere werklozen geldt een uitzondering op deze plicht. Als zij werkloos worden op het moment dat zij één jaar van de AOW-gerechtigde leeftijd verwijderd zijn, geldt de sollicitatieplicht niet. Zij hoeven dus niet te solliciteren tijdens de duur van hun WW-uitkering. Als deze uitzondering voor jou geldt, adviseren wij je een schriftelijke bevestiging daarvan te vragen om misverstanden te voorkomen.

Uitzondering voor oudere werklozen

Deze uitzondering voor oudere werklozen wordt binnenkort naar alle waarschijnlijkheid verder uitgebreid. Nu geldt de ontheffing alleen voor de WW-gerechtigde die op de eerste werkloosheidsdag één jaar van de AOW-gerechtigde leeftijd verwijderd is. Concreet betekent dit voor 2018 – gelet op de nu geldende AOW-gerechtigde leeftijd -dat de ontheffing alleen geldt voor degene die op de eerste werkloosheidsdag 65 jaar of ouder is. Werknemers die net iets jonger zijn, moeten blijven solliciteren tot het moment dat zij een AOW-uitkering zullen ontvangen, dus ook na hun 65steverjaardag. Een aantal politieke partijen heeft aangegeven dit oneerlijk te vinden.

Minister Koolmees heeft aangekondigd deze ongelijkheid te willen wegnemen. In het debat dat hij op 28 maart 2018 voerde, vertelde hij dat hij de ontheffing (naar verwachting) per 1 mei 2018 zal kunnen verruimen. Na die verruiming zal iedereen vanaf het moment dat hij één jaar van de AOW-leeftijd verwijderd is, zijn ontheven van de sollicitatieplicht, ongeacht hun leeftijd op de eerste dag van werkloosheid.

Voorbeeld sollicitatieplicht

Situatie nu

Je bent op 1 april 2018 werkloos geworden en aan jou is een WW-uitkering tot 1 augustus 2020 toegekend. Op de eerste werkloosheidsdag ben je 64 jaar. Is de AOW-leeftijd voor jou 66 jaar en 8 maanden? Dan ben je méér dan 1 jaar verwijderd van de AOW-gerechtigde leeftijd. Je komt niet in aanmerking voor de ontheffing van de sollicitatieplicht en moet solliciteren totdat je AOW-gerechtigd bent.

Situatie ná verruiming

Je wordt op 1 juni 2018 werkloos en aan jou is een WW-uitkering tot 1 oktober 2020 toegekend. Op de eerste werkloosheidsdag ben je 64 jaar. Is de AOW-gerechtigde leeftijd voor jou 66 jaar en 8 maanden? Dan heb je een sollicitatieplicht totdat je de leeftijd van 65 jaar en 8 maanden hebt.

Jouw AOW-leeftijd kun je gemakkelijk berekenen via de volgende link.

Update

Inmiddels is de wijziging definitief doorgevoerd per 1 mei 2018. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dat ook bevestigd op hun site en formeel geregeld met een wijzigingsregeling. Meer daarover kun je hier lezen.

Heb je vragen over deze wijziging? Of twijfel je wat de gevolgen van de wijziging voor jou betekenen? Neem dan gerust contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten. Wij helpen je graag!

 

Gerelateerde artikelen

Sollicitatieplicht UWV

Tot welke leeftijd sollicitatieplicht?


Juridisch advies nodig?

Stel een vraag aan een van onze adviseurs.