Direct contact met ons?
030 72 10 714
Door Natascha Schenk | 03 mei 2018 | Arbeidsrecht, Uitkeringen, Werkloosheidsuitkeringen

Waarom je de uitbetaling van je WW-uitkering zou willen staken en kan dat?

uitbetaling van je WW-uitkering zou willen staken

Een antwoord op de vragen waarom je de uitbetaling van je WW-uitkering zou willen staken en of die mogelijkheid bestaat. Als je een nieuwe baan vindt, beëindigt het UWV in veel gevallen de WW-uitkering. Dat is echter niet altijd zo. Hieronder vertel ik je in welke gevallen de WW-uitkering doorloopt en wat de nadelen daarvan zijn.

Nieuwe baan gevonden

Je hebt geen recht meer op een WW-uitkering als het loon van je nieuwe baan 87,5% of meer dan het oude loon bedraagt. Het UWV zal de uitkering dan stopzetten. Maar als je minder dan 87,5% van het oude loon verdient, loopt de WW-uitkering door.

Nadelen van voortzetting van de WW-uitkering

Voorbeeld

Je bent op 1 januari 2018 werkloos geworden. Het UWV heeft je een WW-uitkering voor de duur van achttien maanden toegekend die op 1 juli 2019 afloopt. Stel dat je na tien maanden een nieuwe baan met een looptijd van drie maanden zou vinden waarmee je minder dan 87,5% van het oude loon zou verdienen. Dat betekent dat je recht op een WW-uitkering doorloopt. Als je je na afloop van die periode opnieuw bij het UWV meldt, geldt dat je geen nieuwe WW-rechten hebt opgebouwd. Het UWV handhaaft de einddatum van 1 juli 2019, ondanks dat je gedurende drie maanden hebt gewerkt.

Je kunt je dus afvragen of de aanvulling van een WW-uitkering op je loon opweegt tegen het verbruiken van de WW-duur. Maar kun je het UWV verzoeken de WW-uitkering te staken?

Oude situatie (tot 1 april 2018)

Tot 1 april 2018 kon je het UWV weliswaar verzoeken de betaling van de WW-uitkering te staken, maar je WW-rechten liepen (op papier) dan wel door.  De enige voordelen waren het wegvallen van de sollicitatieplicht en van de overige administratieve verplichtingen. UWV legt dat op zijn site ook uit.

Situatie sinds 1 april 2018

Sinds 1 april 2018 is dit veranderd. Sindsdien is het onder voorwaarden mogelijk de toekenning van de WW-uitkering te staken en zodoende opgebouwde WW-rechten te sparen in plaats van te verbruiken. Op de website van het UWV vind je de voorwaarden.

Onze tip: als je een nieuwe baan met een duur van zes maanden of minder vindt, is het goed na te denken over de vraag of het opmaken van de WW-duur opweegt tegen de aanvulling op je loon die je ontvangt in geval van voortzetting ervan. Werk je langer dan zes maanden? Dan is de beantwoording van deze vraag minder relevant omdat je dan nieuwe WW-rechten opbouwt (26-wekeneis).

Contact

Zijn er nog vragen over de wijzigingen van de WW-uitkering? Of kunnen wij helpen bij een andere vraag? Neem dan gerust contact op met een van één van onze arbeidsrechtspecialisten. Wij helpen je graag verder.


Juridisch advies nodig?

Stel een vraag aan een van onze adviseurs.