Direct contact met ons?
030 72 10 714
Door Bianca Metsemakers | 25 juli 2018 | Arbeidsrecht, Arbeidsconflict, Ziektewet

Arbeidsconflict

Op de werkvloer kan zo maar een pittige discussie ontstaan, want ook op de werkvloer geldt: zoveel mensen zoveel meningen. Op zich is daar niets mis mee, maar je moet ervoor oppassen dat zo’n discussie niet in een conflict verandert.  Een arbeidsconflict gaat vaak ten koste van de werksfeer en de productiviteit. Vaak meldt een werknemer zich dan ook nog ziek. Dit zet de verhoudingen vaak nog meer op scherp. Belangrijk is dat je zo snel mogelijk actie onderneemt om het conflict op te lossen. Want hoe langer het conflict duurt hoe duurder het voor je is.

Maar hoe pak je dat nu aan?

Gesprek

Ga zo snel mogelijk met de betreffende werknemer(s) in gesprek. Probeer niet te (ver)oordelend te zijn en probeer je te verplaatsen in de ander. Stel open vragen en gebruik geen sturende woorden. Kom je er samen niet uit, dan kun je een mediator inschakelen. Een mediator is onafhankelijk en kan het gesprek in goede banen leiden waardoor jullie  mogelijk samen tot een oplossing komen.

Ziekmelding

Als je werknemer zich ziek meldt, schakel dan zo snel mogelijk de bedrijfsarts in. Een ziekmelding op basis van een conflict niet accepteren heeft geen zin. Alleen de bedrijfsarts kan beoordelen of een werknemer ziek (arbeidsongeschikt) is of niet. Bij een arbeidsconflict is vaak geen sprake van arbeidsongeschiktheid.

Einde dienstverband

Kom je er samen niet uit en is het conflict onoverbrugbaar, dan lijkt het beëindigen van het dienstverband een oplossing. Hier zitten wel wat haken en ogen aan, want ook al mislukt de mediation dan wil dit niet direct zeggen dat je een redelijke grond hebt om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Kijk of je nog andere mogelijkheden binnen je bedrijf voor deze werknemer hebt.

Omdat een arbeidsconflict verstrekkende gevolgen kan hebben, is het verstandig al in een vroeg stadium een arbeidsrechtspecialist in te schakelen. Dit draagt bij aan een snellere oplossing voor het conflict. Neem gerust contact op met één van onze specialisten.


Juridisch advies nodig?

Stel een vraag aan een van onze adviseurs.